Relatietherapie op 10.000 km afstand?

Miscommunicatie en kleine woordenwisselingen met je partner. Of groeiende irritaties aan bepaalde gewoontes: veel bezig zijn met zijn telefoon, het dopje van de tandpasta er niet netjes opdraaien of de manier waarop hij op zijn eten kauwt, met (meestal onnodige) ruzies tot gevolg. Voor veel van ons herkenbaar. Enerzijds onschuldig, en veel voorkomend, maar op de lange termijn kan je relatie wel beginnen te lijden onder dit soort spanningen.

Drempels

Misschien is de therapie daar niet van de gewenste kwaliteit of is het totaal onduidelijk waar te beginnen of wat er nou wel en wat er nou niet door de verzekering wordt vergoed. En dan is het lastigste waarschijnlijk nog niet eens genoemd: de welbekende taalbarrière. Je hart uitstorten doe je toch het liefst in je eigen taal. Niet steeds zoekend naar woorden en vooral wel tegenover iemand die jou en daarmee ook jouw gevoelens écht verstaat.

Relatietherapie via Skype

Volgens Milou begonnen hier de problemen: “Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten, maar we hadden nooit al na drie maanden weer weg moeten gaan uit Thailand. We hadden daar alles waar we in Nederland zo van gedroomd hadden, we waren daar gelukkig. In Ho Chi Minh vonden we helaas onze draai niet en ook in Hanoi lag vervolgens ons geluk niet. Vooral toen onze opdrachten ineens af leken te nemen en we financieel echt moesten opletten.”

Milou kwam bij Psycholoog op Afstand terecht door een tip van haar tante. “Toen ik mijn tante aan de telefoon had en ik tussen huilbui na huilbui inzag dat Emil en ik hulp nodig hadden om onze relatie weer te laten werken, wees mijn tante mij op Psycholoog op Afstand. We werden zonder lange wachtrijen gelijk gekoppeld aan een online relatietherapeut en konden via Skype eindelijk goed aan onze relatie werken. Gelukkig zijn we nog steeds bij elkaar én we zijn op advies van onze psycholoog zelfs teruggereisd naar ons favoriete plekje in Thailand.”

Het team van Psycholoog op Afstand bestaat uit bekwame (Gz-) psychologen en een (BIG-geregistreerde) psychiater, waardoor je er zowel met lichtere als met zwaardere klachten terecht kan. Alle psychologen zijn van origine Nederlands en spreken dus ook de Nederlandse taal, maar wonen zelf allemaal ook in het buitenland. Dit zorgt ervoor dat de online psycholoog de uitdagingen van jouw levensstijl zelf ook door en door kent en gepaste hulp kan bieden. Als cliënt bepaal je of de gesprekken via videobellen (bijvoorbeeld via Skype of FaceTime) of liever via een chat (zoals WhatsApp of e-mail) lopen.

Milou: “De eerste vraag die onze psycholoog stelde was of we een stabiele internetverbinding hadden, want dan konden we direct beginnen.”

Van afstand naar nabijheid

Waar Kasper belachelijk lange dagen maakte, de taal begon te leren en zelfs vriendschappen begon te vormen, zat Yvon in haar eentje in hun nog half lege appartement. “Ik probeerde mijn hart te luchten bij vriendinnen, maar op echt begrip kon ik niet rekenen. We hadden toch juist gedaan waar iedereen van droomt? Samen opnieuw beginnen in een mooi land? Dat zou moeten zorgen voor een gevoel van euforie, opluchting, vrijheid… Maar dat voelde ik absoluut niet. Ik zag Kasper bijna niet meer en áls ik hem zag, maakten we ruzie over kleine wissewasjes. Ellendiger dan dit had ik me nog niet eerder gevoeld.”

Dit maakte zelfs dat Yvon weer terug wilde naar Nederland, of dit nou met of zonder haar vriend Kasper was. Omdat Kasper het nog niet zo snel wilde opgeven, ging het stel in therapie in Dubai. Ze vonden lokaal een relatietherapeut, die goed Engels zou spreken. Yvon: “Nou, mijn Engels is ook niet het allerbeste, maar dit leek meer op een grap. Meneer sprak denk ik hooguit twintig woorden Engels en deze bleef hij maar herhalen. We zijn er al na één sessie mee opgehouden. Dit werd niets.”

Kasper nam de schreeuw om hulp van Yvon gelukkig wel heel serieus en vond online een Nederlandse relatietherapeut (een psycholoog op afstand dus) gespecialiseerd in Nederlanders in het buitenland. “En dat heeft mij, ons, gered. Ik verheugde me na elke sessie gelijk weer op de volgende, eindelijk iemand die begreep wat ik doormaakte. De psycholoog/relatietherapeut bevond zich letterlijk op ruim 10.000 kilometer afstand, namelijk in Amerika, maar het voelde juist bizar dichtbij. Precies wat we nodig hadden!”

Inzichtgevende gesprekken

Jasmijn vult lachend aan: “En de mogelijkheid tot een roadtrip met zo’n mooie Amerikaanse auto ieder weekend. Maar in de realiteit waren we allebei meer dan full time aan het werk. Het enige wat we deden was werken, eten en slapen. Af en toe wat Netflix, maar we zagen niets van de stad. En nog erger: we zagen elkaar nauwelijks meer. Het leek wel alsof we langs elkaar heen leefden.”

Het wennen aan een ander leven in een nieuwe stad en met een nieuwe baan kan zo veel energie kosten, dat er soms geen energie meer overblijft voor de leuke dingen, zoals er lekker samen op uit voor die boottocht om het Vrijheidsbeeld. Een online relatietherapeut hielp Jasmijn en Mette om weer tijd voor elkaar te maken, om zo stapje voor stapje naar hun oorspronkelijke droombeeld van hun tijd in de States toe te werken.

Jasmijn: “We zaten beide op het randje van een burn-out volgens onze online psycholoog. Gelukkig maken we na een aantal intense, maar inzichtgevende gesprekken nu weer tijd voor elkaar. Zo gaan we elke zaterdag in een ander park van New York picknicken. Ik wist niet eens dat er zo veel parken lagen in zo’n best industriële miljoenenstad… Toen we in aanmerking kwamen met online relatietherapie dachten we dat we dan midden in de nacht moesten opstaan om met een Nederlander te kunnen spreken, maar gelukkig zijn de psychologen daar ook allemaal Nederlanders in het buitenland en was er iemand in het team met dezelfde tijdzone als de onze!”

Weer echt je droom leven

De gepassioneerde relatietherapeuten en psychologen van Psycholoog op Afstand zijn gespecialiseerd in therapie voor Nederlanders in het buitenland. Naast relatietherapie biedt Psycholoog op Afstand ook ondersteuning bij werk gerelateerde klachten, angstklachten, trauma en depressie- voor elke leeftijdscategorie!

Nieuwsgierig? Start dan nu met een vrijblijvend een kosteloos kennismakingsgesprek.

Originally published at https://dewereldwijven.com on September 24, 2020.

Dé Online Psycholoog Wereldwijd — www.psycholoogopafstand.nl

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store