Remigratie: terug naar je land van herkomst

Remigratie: terug naar je land van herkomst

Deze blog is geschreven door Dieuwertje van der Heijden, psychologe en ‘remigrant’. Ze schrijft over haar bevindingen na remigratie (terugkeer naar Nederland), na twee jaar op Aruba te hebben gewoond en gewerkt.

Meer dankbaar na remigratie

Nederland is een fantastisch land. Toch heb ik dit heel lang niet zo gezien. Eenmaal thuis na een wereldreis, vond ik ons koude kikkerlandje behoorlijk on-inspirerend. Een half jaar had ik namelijk alleen maar grote avonturen beleefd. En dan was Nederland, tsja, gewoon Nederland. Plat, grijs en saai.

Reizen is voor mij de beste investering die je in jezelf kunt maken. Jarenlang heb ik geld gespaard voor deze reis. Zo kocht ik amper nieuwe kleding en sprak ik voornamelijk thuis af met mijn vriendinnen, in plaats van in de stad. Maar ik kan je vertellen: het is elke gespaarde euro waard geweest. Ik kreeg er dierbare vriendschappen en onvergetelijke ervaringen voor terug. Maar vooral ook: een ander blik op mezelf en de wereld.

Na die wereldreis besloot ik samen met mijn vriend te emigreren naar Aruba, om daar allebei in het onderwijs te gaan werken. Mijn vriend als docent Nederlands, ik als online psycholoog. Afgelopen zomer zijn we terug naar Nederland ‘geremigreerd’, zoals dat met een mooi woord genoemd wordt. Sindsdien heb ik gemerkt dat ik onze Nederlandse cultuur en ons land vanuit een ander perspectief bekijk.

Remigratie kan soms nog heftiger zijn dan emigratie. Lees erover in onze blog: https://www.psycholoogopafstand.nl/remigratie-terug-naar-je-land-van-herkomst/

Wist je dat ons Nederlandse team (van psychologen, psychiaters, relatietherapeuten & coaches) ook in het buitenland woont of gewoond heeft? Check: https://www.psycholoogopafstand.nl/

#onlinepsycholoog #psycholoogopafstand #onlinetherapie #remigratie

Dé Online Psycholoog Wereldwijd — www.psycholoogopafstand.nl

Dé Online Psycholoog Wereldwijd — www.psycholoogopafstand.nl