Slapeloosheid? Pak het aan met eenvoudige tips!

Slapeloosheid? Pak het aan met eenvoudige tips!

Slapeloosheid? Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (www.nhg.nl) heeft 20 tot 30% van de volwassenen in Nederland last van slapeloosheid. Mocht je ook psychische klachten hebben, dan kan het zijn dat je nog eens extra last hebt van slapeloosheid. Slapeloosheid kan veel oorzaken hebben, maar komen relatief vaker voor bij klachten als depressie, angst, trauma en ADHD.

De grote vraag is natuurlijk niet: hoe kom je eraan, maar: hoe kom je er vanaf? Stiekem hangt dat vaak wel samen met de reden dat je de slapeloosheid hebt gekregen, maar er zijn toch wat richtlijnen die voor de meeste mensen goed werken en die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Disclaimer: wetenschap is voortdurend in ontwikkeling, dus doe je eigen ‘fact-check’ en pas je aan wanneer deze blog alweer achterhaald is.

Slapeloosheid, regel nummer 1

Je hersenen kun je als een soort huisdier beschouwen: ze zijn op te voeden — wat we in de psychologie ‘conditioneren’ noemen. Dit doe je door consequent en op hetzelfde tijdstip de juiste signalen te geven, en door aan verwachtingenmanagement te doen: je wilt dat je hersenen verwachten te gaan slapen, en niet verwachten om uren te gaan woelen, want dat werkt als een ‘self fulfilling prophecy’.

Eén van de belangrijkste manieren om dat te bereiken, is door je ritme zo gelijkmatig mogelijk te houden. Je bedtijden zouden eigenlijk maximaal 1 tot 1,5 uur mogen afwijken, ook als je kunt uitslapen.

Lees verder via deze link:https://www.psycholoogopafstand.nl/slapeloosheid-pak-het-aan-met-eenvoudige-tips/

Psycholoog op Afstand biedt online therapie, coaching & relatietherapie waar je ook ter wereld bent. Start nu met een gratis kennismaking: www.psycholoogopafstand.nl🤠

#onlinepsycholoog #psycholoogopafstand #slapeloosheid

Dé Online Psycholoog Wereldwijd — www.psycholoogopafstand.nl